• Geen producten in je winkelmand.

  • Log in

Wanneer gaat het verdriet ophouden?

Lydia De Win
  | 
24 oktober 2023

Heel veel mensen stellen zich die vraag. Ik weet nog dat ik dat ik in de eerste dagen, weken en maanden na de dood van Joonas volledig in onmacht zat als het over mijn verdriet ging. Het was te groot, alsof er een stortvloed over me heen was gekomen waar ik niet aan kon ontsnappen. Ik heb toen ook de vraag gesteld of dit op een of andere manier handelbaar zou worden. Maar rouw is een uniek en persoonlijk proces, dus er is ook geen antwoord op die vraag.

Je kunt je rouwproces helen

En soms blijven mensen hangen in hun verdriet en gaan ze niet verder met hun leven. En die gedachte kan je onrustig maken.

Maar het hoeft zo niet te zijn. Ik weet uit ervaring dat je invloed hebt op je rouwproces en dat je weer uit dat diepe dal kunt komen. En dat je het leven weer ten volle vastpakken hoe onwaarschijnlijk dat voor jou nu ook voelt.

Wat hierin kan helpen dat je alle fabels over rouw die je hebt geleerd terzijde schuift. De valse verwachtingen die ons worden opgelegd zitten ons alleen maar in de weg. Over dat de eerste dagen de ergste zijn of dat het een keertje stopt. Je rouwt zo lang je nodig hebt en je doet het op je eigen manier.

In de leegte heeft de liefde zijn plek

Om eerlijk te zijn, het gemis stopt niet maar doorheen de tijd wordt een makkelijker om er mee om te gaan. Toen de woede om de dood van Joonas wat was bekoeld en de tranen wat minder werden, werd het gemis iets dat een plek kreeg in mijn leven van alledag. Ik droeg de pijn met me mee als een litteken dat vanaf nu bij mijn leven zou horen.

En het went, ik wilde ook niet dat het zou verdwijnen. Door de dood van Joonas ontstond er een grote leegte die het gemis voelbaar maakte maar het is de liefde die de leegte had doen ontstaan. Mijn grote liefde voor Joonas vormde een grote en diepe leegte die pijnlijk is maar ook zinvol omdat net daar op die plek de liefde woont.

Rouw is hard werken

Maar als je het proces gaat begrijpen is het minder overweldigend. Leer je patronen en symptomen erkennen zodat je controle krijgt over je rouw. Weet wanneer het pijn doet en op welke manier. Leer anticiperen op mogelijke golven van pijn en vecht er niet langer tegen. De golf zal zich ook weer terugtrekken na een tijdje en je de ruimte geven om weer vrijuit te ademen.

Verantwoordelijkheid nemen voor je rouwproces

Ik kan je alleen maar aanraden om verantwoordelijkheid te nemen voor je rouwproces. Onderzoek hoe het werkt voor jou en ga er mee aan de slag. Laat het je niet allemaal passief overkomen. Hoe meer je je bewust wordt van de pijn en het trauma van het verlies, hoe sneller je weer kan aansluiten bij het leven. Het is niet gemakkelijk of mooi, het is een heel donkere periode in je leven waarschijnlijk, maar je zal overleven.

Artikel uit de categorie:
Rouw

0 Reacties op "Wanneer gaat het verdriet ophouden?"

Geef een reactie op dit artikel

© 2024 JOONAS - Powered by Maatos