• Geen producten in je winkelmand.

  • Log in

Waarom we het verlies van een huisdier best ernstig nemen

Lydia De Win
  | 
22 november 2021

Iemand verliezen die ons dierbaar is verliezen is hard ook al weten we dat dit ons allemaal ooit zal overkomen gedurende ons leven. Velen onder ons kennen dan ook de pijn van het verlies. Als het over het verlies van een huisdier gaat, staan we daar meestal niet zo bij stil en vragen we ons meestal ook niet af hoe iemand, die zich diep verbonden voelde met het dier, zich moet voelen.  

Het verlies van een huisdier kan even moeilijk zijn als het verlies van iemand die ons dierbaar en gepaard gaan met stress, slapeloosheid, angst, depressie tot eenzaamheid. Gewoon omdat mensen mentaal en emotioneel een intense relatie kunnen ontwikkelen met hun huisdier doorheen de tijd die ze samen delen.

5 redenen waarom het verlies van een huisdier zo overweldigend kan zijn dat het ons leven op zijn kop zet:

Een huisdier verliezen kan even moeilijk zijn als het verlies van een dierbare.
Mensen ontwikkelen soms een heel hechte band met hun huisdieren. We zijn allemaal verschillend maar we hebben wel allemaal een intense relatie nodig die ons steunt in de lastige dingen van het leven. En soms maken mensen de keuze om zo een diepgaande relatie aan te gaan met een dier omdat voor hen fijn en rustgevend aanvoelt. Iets wat ze misschien missen in hun relatie met andere mensen. Veel van deze mensen vinden liefde en warmte bij  hun huisdieren. Een dier verliezen kan dan ook even pijnlijk zijn als elk ander verlies.

Je verliest je persoonlijke therapeut
De magische stilte van een dier kan warm en helend zijn. De tijd die je samen doorbrengt is misschien net dat wat je nodig hebt om je hart te helen. Hun aanwezigheid verzacht je stress, angst en depressie.  Hun afwezigheid kan dan ook het omgekeerde effect teweegbrengen. Als je afscheid moet nemen van een dier dat altijd aan je zijde stond dan is dat geen eenvoudige klus. Zeker voor ook niet voor kinderen. Het verlies van een huisdier betekent op dat moment het verliezen van een zachte, altijd aanwezige bron van ondersteuning en troost.  

Zorg dragen maakt dat we ons beter voelen over onszelf
Hoe meer we geven, hoe meer we mogen ontvangen. Iets dat geldt voor elk aspect van ons leven. Liefde geven brengt ons liefde. Het is een magische kracht in het universum. Mensen voelen zich gezegend op het moment dat ze iemand oprecht liefhebben. En in relatie tot dieren lijkt dit als vanzelf te gaan. Mensen die gehecht zijn aan hun huisdieren, voelen zich onvoorwaardelijk geliefd. De zorg voor hun dieren maakt dat ze zich beter voelen over zichzelf en hun leven. Dat gevoel verliezen kan ontwrichtend werken in ons leven.  

Onderbreking van de dagelijkse routine
Huisdieren hebben betekent meteen ook een dagschema maken waarbij je rekening gaat houden met de noden van je huisdieren. We plannen ons dagdagelijks leven in functie van onze huisdieren om het hen zo comfortabel mogelijk te maken. Minstens tweemaal per dag gaan wandelen, vroeg opstaan, voor de maaltijden zorgen, een plek om te slapen creëren en nog zo veel meer. Op het moment dat we ons huisdieren verliezen, wordt ook ons heel dat dagschema door elkaar gehaald wat er kan toe leiden dat er ineens een gevoel van stuurloosheid binnenkomt in je leven.

Verlies van een stukje identiteit
Bij veel mensen zijn huisdieren een stukje van hun identiteit. Iedereen kent hen ook omwille van hun relatie met dieren en om de manier waarop ze er zorg voor dragen en ze liefhebben. Heel veel dieren hebben een eigen pagina op social media en op die manier worden deze dieren deel van iemands identiteit. Het verlies van het dier is meteen dan ook verlies van dat stukje identiteit dat met het dier verbonden is. Mensen worden weer wat meer anoniem en onzichtbaar als het dier er niet meer is.

Artikel uit de categorie:
Rouw

0 Reacties op "Waarom we het verlies van een huisdier best ernstig nemen"

Geef een reactie op dit artikel

© 2024 JOONAS - Powered by Maatos