• Geen producten in je winkelmand.

  • Log in

Daar gaat 2022, welkom 2023!

Lydia De Win
  | 
29 januari 2023

Februari loert alweer om de hoek. Het nieuwe jaar is ondertussen stevig ingezet. Gisteren mijn verjaardag mogen vieren en het voelt nu alsof 2023 echt van start is gegaan.

Heb de voorbije weken echt ruim de tijd genomen om in alle rust afscheid te nemen van 2022 en 2023 te verwelkomen. Het was een spannend en verrassend jaar. Het feit alleen al dat met het boek VEREN UIT DE HEMEL meer dan één wens in vervulling is gegaan maakt dat 2022 in mijn hoofd altijd een bijzonder jaar zal blijven. Niet alleen heb ik een boek geschreven dat is uitgegeven maar dat het net dit boek over het afscheid van Joonas was, vervult mijn hart niet alleen met trots maar ook met heel veel liefde en dankbaarheid. Zijn dood kwam keihard binnen maar het feit dat Joonas op deze manier niet vergeten zal worden voelt voor mij echt als een groot geschenk ondanks het verdriet.

Het schrijven heeft niet alleen vorm en richting gegeven aan mijn eigen rouwproces na de dood van Joonas maar ik mocht ook zo veel mooie reacties krijgen van mensen die zich herkenden in mijn verhaal en die door het boek als het ware een vrijgeleide kregen om ook hun verhaal te vertellen over dat ene dier dat zo belangrijk voor hen was en nog steeds is. En afscheid nemen is nooit eenvoudig, maar de liefde blijft ook steeds verweven doorheen het verdriet en dat kunnen voelen geeft ook weer houvast. En elke keer dat ik over Joonas mag vertellen kan ik die liefde ook zo voelen. Als een laagje helend balsem op het litteken dat in mijn hart is gegrift.

Ik wil het nieuwe jaar dan ook graag starten met het schrijven van een nieuw boek, een boek dat een stapje verder gaat dan VEREN UIT DE HEMEL in die zin dat het meer praktisch zal zijn over hoe rouwen na verlies van een huisdier kan gaan en welke gevoelens er kunnen komen bovendrijven. Een boek over graag zien, verlies en rouwen met heel veel praktisch tips en handvaten om weer volop aan te sluiten bij het leven. Elk op zijn eigen manier en op zijn eigen tijd. Net als de liefdesband uniek is, is ook het rouwproces uniek voor iedereen die er mee te maken krijgt. Ik heb er alvast zin in. De eerste bladzijden zijn trouwens al geschreven.

En dan was er Jibbe, de nieuwe liefde in mijn leven. Ik had nooit gedacht dat het na Joonas toch weer mogelijk zou kunnen zijn om mijn hart te openen. Na lange aarzeling is het er dan toch van gekomen om een nieuwe kat te adopteren. De angst, om te willen vergelijken met Joonas en teleurgesteld te zijn omdat een andere kat nooit als Joonas kan zijn, was groot. Ook niet eerlijk naar de nieuwe huisgenoot toe, trouwens. En dan ineens, die ene foto van een grappig, ondeugend kopje. Een kleine kat met een omgekeerd hartje op zijn snoet. En toch ook weer een bijzonder neusje met twee kleine stipjes, anders maar toch weer apart. Het leek wel een teken uit de hemel dat de liefde weer mocht openbloeien. Met een andere klank en een andere geur maar wel van ganser harte.

Ik weet nog hoe klein en kwetsbaar Jibbe was die eerste dagen. En hoe mijn hart smolt als ik naar hem keek ook al was hij, net als Joonas, een tuxedo in zijn keurig zwart-wit kostuum. Reden genoeg om te gaan vergelijken. Maar ik heb hem kunnen zien en ontvangen als Jibbe en niet als plaatsvervanger van Joonas. En hem op een andere manier in mijn hart gesloten. Niet minder of meer, gewoon anders. Een nieuw verhaal om te koesteren en dat maakt me oprecht weer gelukkig zonder Joonas te vergeten. Op een vreemde manier voelt dat heel goed. En ik hoop dat we nog lang samen onze unieke verbondenheid kunnen delen. Ook al weet ik nu al dat het weer verdomd zeer gaat doen op het moment van afscheid. Maar nu gaat het over het leven en wat er later komt zien we wel weer.

2022 was geweldig en ik kijk uit naar een heel nieuw jaar met weer nieuwe ontmoetingen en nieuwe projecten en nieuwe mogelijkheden. En Joonas gaat gewoon met me mee in mijn gedachten en in mijn hart. Hij zal voor altijd mijn bron van inspiratie blijven en daar zal ik hem heel mijn leven dankbaar voor zijn. Ondertussen huppelt Jibbe vrolijk door mijn leven met zijn eigen unieke ziel van zachtheid en voorzichtigheid in combinatie met speelsheid, openheid en onbezorgdheid. Een nieuwe leermeester in mijn leven om te koesteren.

Artikel uit de categorie:
Rouw

0 Reacties op "Daar gaat 2022, welkom 2023!"

Geef een reactie op dit artikel

© 2024 JOONAS - Powered by Maatos